Nasza technologia

Seleckcja ziaren ryżu

1. Selekcja ziaren

Liczne odmiany ryżu można rozróżnić z uwagi na ich wielkość, kształt, kolor i zapach. Aby jednak prawidłowo ocenić jakość surowca niezbędna jest duża wiedza i doświadczenie. W skład naszego zespołu wchodzą eksperci, którzy dokonują prawidłowej oceny oraz selekcji surowca, co gwarantuje wysoką jakość naszych produktów. ściśle współpracujemy z naszymi dostawcami, i nabywamy ryż bezpośrednio od producentów.

2. Kontrola jakości

Na każdym etapie łańcucha dostaw i procesu produkcji korzystamy z pomocy niezależnych wyspecjalizowanych laboratoriów, aby upewnić się, że jakość naszych produktów spełnia wymagania nawet najbardziej wymagających klientów, ustalonych specyfikacji, regulacji Unijnych i przepisów prawnych.

3. Transport z miejsca pochodzenia.

Nasza lokalizacja, w porcie gdyńskim daje nam duże możliwości logistyczne. Jesteśmy w stanie szybko i sprawnie optymalizować nasz proces logistyczny w zgodzie oczekiwaniami naszych klientów.

4. Szlifowanie

Procesowi szlifowania poddawane jest ziarno ryżu brązowego pozbawionego łuski czyli ryżu obłuszczonego lub też nazywanym w handlu międzynarodowym „ryżem cargo” Wyczyszczone i posortowane ziarno ryżu brązowego jest paczkowane i dostarczane konsumentom jako „ryż brązowy” lub poddawane jest procesowi szlifowania i polerowania..Szlifowanie ryżu polega na usunięciu poprzez ścieranie zewnętrznej warstwy otręby ryżowej otaczającej ziarno.

5. Polerowanie

Po szlifowaniu ziarna ryżu zostają dwukrotnie wypolerowane na polerkach aby nadać im odpowiedni kolor i połysk ze względu na wymagania konsumentów.

Fotogrupa0081

6. Sortowanie ziaren

Po szlifowaniu i polerowaniu, ziarna ryżu przechodzą przez wiele punktów kontrolnych. Na sitach odseparowane zostają zanieczyszczenia kształtem różniącym się od ziarna ryżu w tym również frakcje ziaren połamanych. Z kolei różnego rodzaju Sortowniki sortują ziarno wg wymagań klientów. Zastosowana najnowsza technologia sortowania optoelektronicznego pozwala na eliminacje przebarwionych ziaren.

7. Pakowanie

Pakowanie ryżu

W celu zaspokojenia potrzeb i wymagań klientów każda forma i styl pakowania jest opracowywana przez naszych specjalistów, którzy optymalizują koszty produkcji i logistyki. Jesteśmy w stanie zaoferować każdy rodzaj opakowania, od 100 g do 25 kg, a także duże worki typu Big-Bag 1000 kg. Produkty mogą być zapakowane w kartoniki, a także w foliowe lub papierowe torebki. Każda linia pakowania wyposażona jest w maszyny gwarantujące niezmienną i powtarzalną jakość oraz możliwość prześledzenia drogi produkcji wyrobu końcowego.

8. Dania gotowe

IMG_1161Poza standardowym ryżem, możemy także zaoferować szeroką gamę dań gotowych. Produkty te są wytwarzane w nowoczesnym zakładzie we Francji. Oferujemy gotowe produkty z ryżu w torebkach i pojemnikach, do podgrzania w mikrofalówce. Takie produkty stanowią wygodę dla konsumentów. Można je łatwo przygotować w mikrofalówce w czasie krótszym niż 2 minuty lub na patelni czy w woku w czasie nieco dłuższym niż 3 minuty. Możemy zaoferować wcześniej przygotowany ryż, począwszy od zwykłego ryżu długoziarnistego aż po dania gotowe tj. pilaw z ryżem Basmati czy ryż risotto z grzybami i smażonym jajkiem. Możemy na życzenie szybko opracować przepisy i umieścić gotowe dania na półkach sklepowych w krótkim czasie.