Ryż Basmati

Ryż Basmati, mający bogaty smak i zapach, jest uważany za jedną z najlepszych odmian ryżu na świecie, a przez miejscową społeczność dumnie nazywany „Królową Ryżu”. Bass (woń) i Mati (ziemia) to tłumaczenia z języka hindi. Ryż Basmati jest uprawiany na obszarach niziny Hindustańskiej. Piękne, długie i smukłe białe ziarna ryżu wzrastają na obszarach przez które przepływają rzeki zasilane śniegiem z Himalajów . Z tego powodu oraz dzięki unikalnym warunkom rolniczo-klimatycznym (ciepłe dni i zimne noce), jakość tego wonnego ryżu uznawana jest za bardzo wysoką.

  • Ryż basmatiPochodzenie: Indie i Pakistan
  • Smak i zapach: unikalny aromat i bogaty, pełny smak
  • Czas gotowania: 8 minut
  • Gotowanie: wchłaniający wodę, dwukrotnie
  • Potrawy: indyjskie  dania z ryżu (Biryani) lub jako dodatek do dania głównego

Więcej o odmianach ryżu Basmati

Ryż Basmati z Indii (najważniejszy eksporter):

Klasyfikacja: tradycyjny

  • Region: m.in. Hariana, Pendżab
  • Odmiany: m.in. Taraori (HBC-19), Basmati 370 i 386 , Dehradun
  • Długość ziarna: 7,1 mm.
  • Kolor: biały/kremowy
  • Zapach: charakterystyczny z nutą zapachu migdałowo-orzechowego
  • Wygląd: nieregularne, długie ziarna
  • Zawartość ziaren kredowych: 2-3%
  • Zbiory: listopad-grudzień

Klasyfikacja: nietradycyjny

  • Odmiany: m.in. Pusa
  • Długość ziarna: 7,5 mm.
  • Kolor: biały/szarawy
  • Zapach: subtelny
  • Wygląd : długie, cienkie ziarna – proporcja grubości do długości
  • Zawartość ziaren kredowych: 8-10%
  • Zbiory: październik-listopad

Ryż Basmati z Pakistanu:

Rejon: m.in. Pendżab

  • Klasyfikacja: tradycyjny
  • Odmiany: m.in. Super i Kernel
  • Długość ziarna: 7,5 mm.
  • Kolor: biały/szarawy
  • Zapach: Subtelny
  • Charakterystyka: nieregularne, długie, grube ziarna
  • Zawartość ziaren kredowych: 2-3%
  • Zbiory: listopad-grudzień