Ryż długoziarnisty

Ryż długoziarnisty jest najpopularniej uprawianym typem ryżu, stanowi od 70 do 80% wszystkich odmian. W wyniku wielu lat rozwoju technicznego (procesu parboiling) opracowano nowy rodzaj ryżu, zwany ryżem parboiled (parzonym). Często właśnie z ryżu długoziarnistego tworzy się nowe odmiany Niektóre z nich mogą rosnąć nawet w ekstremalnych warunkach. Najnowsze osiągnięcie z Bangladeszu to „ryż podwodny”, który może przetrwać pod wodą, na przykład w przypadku powodzi, aż 2 tygodnie. Ryż biały długoziarnisty jest też znany powszechnie jako szlifowany lub polerowany ryż.

  • Ryż długoziarnistyPochodzenie: UE (Włochy, Grecja, Hiszpania), Tajlandia, Gujana, Wietnam, Kambodża, Surinam, Pakistan, Ameryka Południowa
  • Smak i zapach: neutralny
  • Czas gotowania: 10 minut
  • Charakterystyka gotowania: puszysty, wchłania wodę
  • Potrawy: z powodu neutralnego smaku nadaje się do wszystkich rodzajów potraw z ryżu

Więcej o odmianach ryżu długoziarnistego:

Ryż długoziarnisty z UE:

  • Długość ziarna: 6,7 mm
  • Wygląd: Drobne  ziarna
  • Zbiory: wrzesień-październik

Ryż długoziarnisty z Tajlandii:

  • Długość: 6,8 mm
  • Wygląd: nieregularne ziarna, duża zawartość ziaren kredowych
  • Zbiory: grudzień-luty, maj-lipiec, wrzesień

Ryż długoziarnisty z Gujany i Surinamu:

  • Długość ziarna: 7.8 mm
  • Wygląd: długie, grube ziarna
  • Zbiory: wrzesień-październik-marzec-kwiecień

Ryż długoziarnisty z Wietnamu:

  • Długość ziarna: 6,8 mm
  • Wygląd: regularne, grube ziarna, duża zawartość ziaren kredowych
  • Zbiory: styczeń-marzec, czerwiec-lipiec, wrzesień-listopad

Ryż długoziarnisty z Pakistanu:

  • Długość ziarna: 6,9 mm
  • Wygląd: regularne, cienkie ziarna, duża zawartość ziaren kredowych
  • Zbiory: październik – listopad

Ryż długoziarnisty z Ameryki Południowej:

  • Długość ziarna: 6,5 mm
  • Wygląd: regularne, grube ziarna
  • Zbiory: marzec-kwiecień