Ryż jaśminowy

Ryż jaśminowy jest szczególnie ceniony w społeczeństwie azjatyckim za jego zapach . Głównym źródłem jego smaku są unikalne właściwości gleby, a także wyjątkowe warunki klimatyczne tj (wysoka temperatura i wilgotność). W trakcie gotowania wydziela się delikatny zapach. Ryż jaśminowy, znany też jako Hom Mali, ma kształtne, długie, białe ziarna.

  • rol-ryz-ryz_jasminowyPochodzenie: m.in. Tajlandia i Wietnam
  • Smak i zapach: jaśminowy aromat i delikatny, orzechowy smak
  • Gotowanie: 8 minut, po ugotowaniu jest odrobinę klejący
  • Potrawy: tajskie curry; dobrze komponuje się też z pikantnymi potrawami

Więcej o odmianach ryżu jaśminowego:

Ryż jaśminowy z Tajlandii (najważniejszy eksporter):

Odmiany: Hom Mali

  • Region: północno-wschodnia Tajlandia
  • Długość: 7,0 mm
  • Kolor: biały/kremowy
  • Zapach: intensywny, długotrwały o …Wygląd: , długie, grube ziarna – proporcja grubości do długości
  • Zbiory: listopad-styczeń

Odmiany: Pathumthani

  • Region: Środkowa Tajlandia
  • Długość: 7,0 mmKolor: biały/kremowy
  • Zapach: mniej intensywny, utrzymujący się krócej
  • Wygląd: Delikatne, długie, cienkie ziarna – proporcja grubości do długości
  • Zbiory: grudzień-luty-marzec-czerwiec-wrzesień

Ryż jaśminowy z Wietnamu:

  • Odmiany: M.in. Jasmine CA 92/85
  • Region: Południowy Wietnam
  • Długość: 6,8 mm
  • Kolor: biały/kremowy
  • Zapach: mniej intensywny,i utrzymujący się krócej
  • Wygląd: nieregularne, długie, grube ziarna, duża zawartość ziaren kredowych– proporcja grubości do długości
  • Zbiory: styczeń-marzec-czerwiec-lipiec-wrzesień-październik