Ryż okrągłoziarnisty

Najważniejsze odmiany ryżu okrągłoziarnistego to Arborio (długość ziarna 6,2-7,2 mm) i Generico (długość ziarna < 5,2mm).

Ziarno odmiany Arborio ma kredowo-matowy wygląd. Duże ziarna, o kształcie od owalnego do okrągłego, wchłaniają wszystkie zapachy w trakcie gotowania i zmieniają swoją konsystencję na rozkosznie delikatną.

  • Ryż okrągłoziarnisty (okrągły)Pochodzenie: UE (Włochy)
  • Zbiory: wrzesień-październik
  • Smak: kremowy z delikatnym wyczuciem zwartej konsystencji
  • Gotowanie: czas gotowania 30 minut (ryż przygotowany w bulionie) po ugotowaniu klejący, mimo to ziarna zachowują zwartą konsystencję
  • Potrawy: risotto i paella

Krótkie, okrągłe ziarno Generico (< 5,2 mm) ma mleczny, biały kolor i wchłania  znaczne ilości wody podczas gotowania do 5-6razy swojej objetości. Ten ryż zawiera wiele skrobi, która  uwalniasię podczas gotowania . Po gotowaniu ryż jest delikatny i klejący  Może być używany w potrawach, takich jak desery cisasta czy puddingi ryżowe.

  • Pochodzenie: UE (Włochy, Grecja, Francja)
  • Zbiory: wrzesień-październik
  • Smak: kremowy, słodki, bez zwartej konsystencji
  • Gotowanie: 15 minut, soczysty, po ugotowaniu klejący i miękki
  • Potrawy: desery, takie jak pudding ryżowy i  ciasta