RYŻ

Ryż jest ceniony na całym świecie za swoje składniki odżywcze. To idealny produkt do przygotowania smacznych i wartościowych posiłków. Jest obecny w kuchniach całego świata, przy czym w wielu z nich (kraje azjatyckie) jest podstawowym pożywieniem. Stosuje się go w diecie bezglutenowej i wszystkich dietach lekkostrawnych.

Szeroko wykorzystywane są również jego właściwości kosmetyczne.

Główne cechy ryżu:

  • dobre źródło energii
  • niska zawartość tłuszczu i soli (bez minerałów cholesterolowych, tiaminy, niacyny, ryboflawiny, żelaza, witaminy D, wapnia i błonnika)
  • brak glutenu (nie wywołuje reakcji alergicznych)
  • bez dodatków i konserwantów (zdrowa i zbilansowana dieta)
  • zawiera węglowodany w postaci skrobi (skrobia pobudza rozwój pożytecznych bakterii w układzie pokarmowym)

MĄKA RYŻOWA

Mąka ryżowa jest wytwarzana z połamanych, ale w pełni wartościowych ziaren ryżu.

Główne cechy:

  • brak glutenu (nie wywołuje reakcji alergicznych)
  • zdrowa dieta (dużo węglowodanów, mniej tłuszczu, prawidłowa zawartość białka, niska zawartość soli)
  • dobra absorbcja płynów
  • lekkostrawność

Zastosowanie:

  • pudding ryżowy,
  • śniadaniowe płatki ryżowe,
  • produkty do pieczenia,
  • zagęszczacz do zup/sosów (dodatek do panierowania)

KASZE

Kasza to fundament zdrowej, zbilansowanej diety. Kasza to nasiona zbóż, które są oczyszczone z niejadalnych części ziarna. To zdrowy, pożywny. lekkostrawny produkt, zawierający białko, skrobię, błonnik pokarmowy, witaminy z grupy B i składniki mineralne. Wysokie wartości odżywcze czynią z kasz doskonałą alternatywę dla makaronu, ryżu czy ziemniaków.

Główne cechy kasz:

  • wysoka wartość odżywcza (produkt pełnoziarnisty),
  • duża zawartość błonnika (reguluje proces trawienia, ma niski indeks glikemiczny, obniża stężenie złego cholesterolu we krwi),
  • dobre źródło magnezu, cynku, żelaza, potasu i witamin z grupy B.

Rodzaje kasz:

  • jęczmienna,
  • jaglana,
  • gryczana,
  • kuskus,
  • bulgur

STRĄCZKI

Nasiona roślin strączkowych są znane ludzkości od lat, stanowiąc w diecie człowieka jeden z najstarszych pokarmów. Strączki są bardzo odżywczą grupą produktów, które posiadają szereg udowodnionych, korzystnych właściwości prozdrowotnych. Są po zbożach drugim pod względem ważności źródłem pożywienia roślinnego dla ludzi.

Wspólne cechy strączków:

  • bogate źródło łatwo przyswajalnego białka (20-26% w nasionach suchych),
  • bardzo duża zawartość błonnika,
  • zawierają dużo wapnia, potasu  i folianów

Rodzaje:

  • groch,
  • fasola (różne odmiany),
  • ciecierzyca,
  • soczewica (różne odmiany)

MIXY

Mieszanki stanowią wyjątkową kompozycję ziaren, warzyw i przypraw, z których w prosty sposób można przygotować pyszny, pożywny i pełnowartościowy posiłek.